• İNKACERT BELGELENDİRME HİZMETLERİ LTD. ŞTİ.

ISO 22000 GIDA GÜVENLIĞI YÖNETIM SISTEMI

  • Anasayfa
  • Ce
  • ISO 22000 GIDA GÜVENLIĞI YÖNETIM SISTEMI
ISO 22000 GIDA GÜVENLIĞI YÖNETIM SISTEMI

ISO 22000 GIDA GÜVENLIĞI YÖNETIM SISTEMI

 ISO 22000:2018 belgesi gıda sektöründe gıda güvenliğinin sağlamak üzere oluşturulmuş, gıda güvenliği yönetim sistemidir.

Gıda sektöründe iso 22000 belgesi almış firmalar diğer firmalara nazaran daha kurumsal görünmektedir.

ISO 22000 belgesi ve dökümantasyonu ile gıda üretimindeki prosesler ve iş akış şemaları oluşturularak, iş akışındaki her proses basamağının risk analizi yapılmakta, her basamaktaki tehliker bulunmakta ve bu tehlikeleri önleyici ve düzeltici faaliyetler oluşturulmaktadır.

Gıda sektöründe iso 22000 gıda güvenliği sistemi ile hammadde kabulden, ambalajların risk analizine, depo sıcaklık takibi ve ölçüm cihazlarının kalibrasyonuna kadar her işlem basamağı riske tabidir ve bu riskleri en aza indirmek için gerekli önlemler iso 22000 sistemi içersinde ele alınmaktadır.

HACCP sistemi iso 22000 sisteminin altına kurulmakta ve gıda güvenliğinde izlenebilirlik sağlayara olası hatalarda geriye dönük izleme yaparak ürün parti numaralarının takibi ile oluşan hatanın hangi basamakta meydana geldiğini veya hangi hammadde sebebiyle hata oluştuğunu belirlemeye yarar.

HACCP GIDA GÜVENLİĞİ SİSTEMİ NEDİR?

HACCP izlenebilirlik sistemi oluşturulması, parti numarasıyla üretim kontrolü ve takibi işlemleriniz yapılmaktadır, Tarım Bakanlığı Kayıt onay yönetmeliğine göre Et ürünleri üreticileri ( Parçalama tesisleri, mezbahaneler, salam sucuk pastırma vb üreticiler) Süt Ürünleri üreticileri ( Süt toplama merkezleri, Peynir üreticileri, tereyağı üreticileri, yoğurt üreticileri) Yumurta ( Yumurta paketleme tesisleri ) HACCP izlenebilirlik sistemi kurmalı ve takibini yapmalıdır. Onay belgesi almak için Bina şartları uygun olduğunda projelendirme üretilecek gıdaya uygun olarak yapılmış ise işletmeye geçici onay belgesi verilir şartlı onay belgesi de denmektedir, bu süreçten sonra 3 aylık bir süre zarfında işletme haccp sistemini kurup kayıt tutmaya başlar ve 3 ay sonunda Tarım bakanlığı işletmede denetim gerçekleştirir , bu denetimde prosedürler, el kitabı, planlar formlar, temizlik hijyen kayıtları, personel görevlendirmeleri, toplantı tutanakları, haccp ekibi gözden geçirme toplantı tutanakları , üretim kayıtları, hammadde kayıtları incelenir, izlenebilirliğin takibi yapılır, izlenebilirlik ambalajdan temizlik maddesine, iş elbisesinden üretilen ürünlere kadar her alanda takip edilebilir olmalıdır. HACCP sistemi firmamızın  gıda mühendisleri tarafından tarım bakanlığı denetim formlarında sorulan sorulara göre hazırlanmaktadır.

EN UYGUN FİYATLARLA ISO 22000:2018 BELGESİ

İnkacert Uluslararası Belgelendirme Denetim Eğitim ve Gözetim Hizmetleri

10 Yılı aşkın tecrübesiyle müşteri memnuniyetini ön planda tutarak müşterilerine  hizmet vermektedir.

İSTANBUL iso 22000 belgesi, ANKARA iso 22000 belgesi, İZMİR iso 22000 belgesi, ANTALYA iso 22000 belgesi,GAZİANTEP iso 22000 belgesi, SAMSUN iso 22000 belgesi, BURSA iso 22000 belgesi,MANİSA iso 22000 belgesi, SAKARYA ISO 22000 Belgesi, ISO 22000 belgesi veren firmalar

EN UYGUN FİYAT İÇİN TEKLİF İSTEYİNİZ

İSTANBUL

Emekyemez Mahallesi Tersane Caddesi İlyasoğlu İşmerkezi No:129 D:13 Karaköy/ Beyoğlu / İstanbul

ANKARA

Yukarı Öveçler Mh. 1065 Cd. Çankaya Ankara  

SAKARYA

Kurtuluş Mh. Subaşı Sk. Rıdvan Garip İşmerkezi No:21/1 Kat 3 No:3  Sakarya Adapazarı

BURSA 
Beşevler Sanayi Sitesi 82. Blok No: 75 Kat:2 Nilüfer/ BURSA

Adana 

Yeşilyurt Mahallesi 70523 Sokak No: 18 Seyhan / Adana

Kırklareli 

Yılmaz Mh. Ali Rahmet Pektaş Sk. No:2 D:2 Lüleburgaz / Kırklareli

 

İrtibat Tel: 02642790264
İrtibat Tel: 0549 6740054
Mail: info@inkacert.com.tr

 

FİRMAMIZDAN TURKAK , JAS ANZ , IAS, DAC VEYA JQA AKREDİTELİ ISO 22000 BELGESİ ALABİLİRSİNİZ

ISO 22000:2018, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi'nin kurulması esnasında uygulanması gereken şartları tanımlayan ve belgelendirilmesi yapılan standart olmakla birlikte, yayımlanmış olan kılavuz standartlar da vardır ve bunların tamamı ISO 22000 serisi olarak adlandırılmaktadır. ISO 22000 serisinde çok sayıda standart bulunmakla beraber bunlardan ISO/TS 22004, ISO 22000'in uygulama rehberi niteliğindedir. ISO 22000 Standardı, bazı kişilerce aktarıldığı gibi, ISO 9001'in gıda sanayine yönelik uygulamalarını aktaran bir standart değildir. Bununla birlikte, ISO 22000, ISO 9001 ve ISO 14001 ile uyumlu, entegre sistem kurma çalışması için de oldukça idealdir ve HACCP kavramını tamamen kapsayan bir gıda güvenliği standardıdır.

ISO 22000 Standardı'nın temel yaklaşımı, tüketicinin gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalmaması için geliştirilmiş, gıda zinciri içerisindeki tüm prosesleri altyapı, personel ve ekipman gibi tüm etkileyenleriyle birlikte kontrol altında tutan önleyici bir sistemin kuruluşlarda uygulanmasıdır. Kuruluşlarda Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi uygulamaları üretim kontrolü, ürün kontrolü, ekipman kontrolü; bakım ve genel hijyen uygulamaları; personel ve ziyaretçi hijyeni; taşıma, depolama, ürün bilgisi; eğitim, tedarikçi seçimi ve değerlendirmesi; eğitim, iletişim ve benzeri konuları kapsamaktadır.

Üründe proses (süreç) hatalarından kaynaklanabilen, tolere edilemeyecek risklerin odaklarını belirleyen, ürün kalitesini ve tüketici sağlığını güvenceye alan sistem temel hedeftir. Ürün, tasarım, üretim ve kalite kontrolde gıda güvenliği denetimleri, potansiyel tehlikeyi belirleyici ve çözümleyici rol oynamaktadır. Temelde ISO 22000 sadece gıda güvenliğini değil, duyusal ve besleyici kalitedeki artışı da sağlayıcı rol oynarken endüstriyel üretimde, servis ve hizmet uygulamalarında da kalite güvencesinin de temel ve vazgeçilmez bir parçasını oluşturmaktadır. Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi'nde üretim ve sonrasında herkese sorumluluk verilmekte ve daha çok katılım ile iyi bir motivasyon sağlanmaktadır. Ayrıca kaynaklar daha etkin kullanılıp, kayıplar azaltılarak verimlilik artırılmakta ve işletme toplam kalite sistemine doğru yönelebilmektedir.

Gıda endüstrisinde her birim kendi kontrolü altında iken gıda güvenliğini sağlayacak koşulları gerçekleştirmelidir. Ön gereksinim programları (Prerequisite Programmes-PRPs), Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi'nin sağlam temellere oturmasını sağlayan programlardır. Geleneksel olarak GMP, GHP, GLP, GAP ve benzer diğer kavramlar çerçevesinde gerçekleştirilen bu koşullar ve uygulamaları, günümüzde etkin HACCP planlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında, güvenilir gıda üretiminde ön gereksinim olarak kabul edilmektedir. Ön gereksinim programları, güvenli gıda üretimindeki temel çevresel ve üretim koşullarının kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Yaygın olarak kullanılan bazı ön gereksinim programları GMP, GHP, GAP olarak sıralanabilir.

Sonuç olarak; 

  • Gıda güvenliği, tüketim noktasında gıdadan kaynaklanan tehlikelerin varlığı ve seviyeleri ile ilgilidir. Gıda güvenliği tehlikeleri gıda zincirinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabileceğinden, gıda zincirinde yeterli kontrol temel zorunluluktur. Bu nedenle gıda güvenliği, gıda zincirinde yer alan tüm tarafların ortak sorumluluğudur.
  • Gıda tedarikinde hatalar ihlallere, kötü şöhrete, yetersiz beslenmeye, kalitesiz ürüne, kazancın azalmasına, insanların acı çekmesine, ölüme neden olabilir.
  • ISO 22000, gıda zincirindeki zayıf halkaları ortadan kaldırarak gıda kaynaklı tehlikeleri en aza indirgeyip gıda zincirinin güvenliğinin bütünlüğünü sağlar.
  • ISO 22000, sistemin benimsendiği ve uygulandığı gıda işleyiciliği, üretimi, depolama, gıda ve gıda ürünleri dağıtımında yer alanlar için bilimsel bir anlam ifade etmektedir.
  • Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi için ISO 22000'in amacı gıda güvenliği ve emniyetini sağlamaktır.
  • ISO 22000 kendi başına veya ISO 9001 gibi diğer yönetim sistemi standartlarıyla kombine olarak uygulanabilir.


ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi'nin Faydaları Nelerdir?

  • ISO 22000 Daha etkili ve dinamik gıda güvenliği tehlike kontrolü sağlar.
  • ISO 22000 Gıda kaynaklı hastalıkların azaltılmasını sağlar.
  • ISO 22000 Müşteri sadakati ve memnuniyetini artırır.
  • ISO 22000 Ön gereksinim programlarının sistematik yönetimi ve kontrolünü sağlar.
  • ISO 22000 Ürün geri dönüşü gibi hususların engellenmesi ile kalitesizlik maliyetlerinde düşüş sağlar.
  • ISO 22000 Gıda endüstrisi zincirinin tüm halkaları arasında iletişimin desteklenmesi ve organizasyonunu sağlar.
  • ISO 22000 Kaynak optimizasyonu sağlar ve personel yeterliliğinde artış görülür.
  • ISO 22000 Çalışma ortamının iyileşmesine katkıda bulunur.
  • ISO 22000 Dokümantasyonun iyileştirilmesi ve izlenmesinde kolaylık sağlar.
  • ISO 22000 Daha iyi planlama sağlar.
  • ISO 22000 Resmi denetimlerde karşılaşılan sorunların en aza indirilmesini sağlar.
  • ISO 22000 Kanunlara uyumluluğu sağlar.
  • ISO 22000 Gıda güvenliğine gösterilen özenin müşterilere kanıtlanması ve pazar payının artırılmasına katkıda bulunur.
  • ISO 22000 Tedarikçi olarak yurtdışı pazarlarda diğer kuruluşlarla uyum ve dış pazarda daha etkin pazarlama sağlar.
  • ISO 22000 Ekonomik büyüme ve kalkınma için potansiyel artışı görülür.


ISO 22000 Standardı'nı Kimler Kullanabilir/Uygulayabilir? 
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı; aşağıdakiler de dahil olmak üzere, gıda zincirine doğrudan veya dolaylı biçimde dahil olan tüm kuruluşlar tarafından kullanılabilir:

 

  • Çiftlikler, balıkçılar ve süthaneler,
  • Et, balık ve gıda işletmeleri,
  • Ekmek, hububat, meşrubat, konserve ve dondurulmuş gıda üreticileri,
  • Restoranlar, ayaküstü büfeler, hızlı gıda zincirleri, hastaneler ile oteller ve seyyar gıda satıcıları,
  • Gıda muhafaza ve dağıtım şirketleri ile gıda işleme ekipmanlarını, gıda katkılarını, gıda hammaddelerini, ambalaj malzemelerini sağlayan firmalar ile sterilizasyon tesisleri.


Özetle, gıda endüstrisinde yer alan veya bu endüstri ile uzak-yakın teması bulunan her kurum ve kuruluşun; ISO 22000 Standardı'nın taleplerini kısmen ya da tamamen uygulaması gerekir.

Firmamızdan ISO 22000 belgenizi Japonya Akreditasyonlu (JQA) , TürkAK Akreditasyonlu ya da diğer akreditasyon kurumlarınca onaylanmış olarak temin edebilirsiniz.